Kraftigt avancemang för Leksands företagsklimat

Leksands kommun revanscherar sig rejält i årets näringslivsranking. Kommunen står för den bästa förbättringen i Dalarna och avancerar 70 platser, tillbaka till samma nivå som för ett par år sedan.
Flera av Dalarnas kommuner klättrar duktigt när företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankas av organisationen Svenskt näringsliv. Störst avancemang gör Leksands kommun som klättrar hela 70 platser och landar på plats 105 i landet och en tredjeplats i Dalarna.
Medias och allmänhetens attityder
Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som bedöms och viktas. Leksand förbättrar sitt resultat på nästan alla områden. Tillämpning av lagar och regler samt service till företag är ett par områden där förbättringen är tydlig. Näringslivschef Per Strid pekar på två andra områden som förbättrats – medias och allmänhetens attityder.
– Rankingen bygger till två tredjedelar på just attityder och vad företagare tycker om företagsklimatet. Det ger ett rätt stort genomslag i den fråga som summerar det allmänna omdömet om Leksands företagsklimat, och där klättrar vi hela 91 platser i år, säger han och fortsätter:
– Att vi är topp 10 i Sverige när det gäller samverkan mellan skola och näringslivs är kul. Att vi sedan tappar när det gäller tillgången på arbetskraft i kommunen är tyvärr väntat. Det är därför vi måste bli 18 000 invånare så att vi klarar av att tillsätta lediga jobb efter pensionsavgångar och när företagen växer och behöver personal.
Enkätsvar från företagarna
Rankingen bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen i kommunen. Resterande tredjedel bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. Undersökningen genomfördes januari-april 2016.
– Där företagen trivs skapas tillväxt och jobb och därmed även resurser till välfärden. Det är viktiga grundförutsättningar för att klara framtidens utmaningar, både kommunalt och nationellt, säger Teresa Bergkvist på Svenskt näringsliv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s